İZMİR’DE YAKALANAN KÖPEKBALIĞI BALIKLARI EĞİTİM AMAÇLI VE SERGİ AMAÇLI MUMYALANACAK
İZMİR’in Urla ilçesinde yakalanan 10 metre boyundaki ton ağırlığındaki köpekbalığı türü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne (İKÇÜ) getirildi. İKÜ Su İşleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, balığın mumyalanacağını belirterek, “Ölmesine engel olamadık ama en azından eğitim amaçlı sergileyerek ölümsüz hale getireceğiz” dedi.
Urla ilçesinde tekneyle balık avlayan balıkçılar, 10 metre uzunluğunda, 2 ton ağırlığında köpekbalığı tipi köpekbalığı yakaladı. Köpekbalığı, bu sabah vinç yüklü bir kamyonla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su İşleri Fakültesi’ne getirildi. Balığın bilimsel olarak incelenip mumyalanıp müzede sergileneceği bildirildi. Köpekbalığıyla ilgili açıklama yapan İKÇÜ Su İşleri Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, İnsanlar köpekbalıklarını gördüklerinde önyargıyla yaklaşıyor. Köpekbalıkları ülkemizde insanlara saldıran canlılar değildir. Yanlışlıkla ağlara takılan köpekbalığımız da oldukça evcildir. 10 metreye kadar boyları vardır. Dişli bir hayvan değil. Planktonları filtreleyerek beslenen çok sakin, uysal bir deniz canlısı. Doğal yaşamdaki tür çeşitliliği açısından bu canlıların ülkemizde bulunması bizim için bir şanstır dedi.
‘EĞİTİM AMAÇLI KULLANILACAK’
Köpekbalığını eğitim amaçlı kullanacaklarını anlatan Prof. Dr. Tanrıkul, Bu canlılar denizlerimizde olduğu sürece ekosistemin çalıştığını algılıyoruz. İnsanlar bu canlıları görmek için çok uzaklardan geliyor. Urla’da böyle bir canlılık gelecekte dalış turizminin canlanmasına katkı sağlayabilir. Balığın ölü olarak bize gelmesi bizler için üzücü bir olaydır. Sularımızda bu canlıların varlığını belgeledik. Fakültemizde eğitim amaçlı bir müze bulunmaktadır. Bu müzede 400 civarında mumyalanmış balığımız var. Bu balık toplumun ilgisini çeken ender canlılardan biri olduğu için müzemizde mumyalayacağız. Eğitim amaçlı kullanılacaktır. Ölümüne engel olamadık ama en azından eğitim amaçlı sergileyerek ölümsüzleştireceğiz” dedi.
‘GÜNEŞLENEN BİR KÖPEKBALIĞI OLARAK BİLİNİR’
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su İşleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Erhan Irmak ise köpekbalıkları denilince akla bunların canavar olduğu geliyor. Ama böyle bir şey yok. Bu balıkların sularımızda olması hem ekosistem hem de turizm açısından önemli bir avantaj. ‘Güneşlenen köpekbalığı’ olarak bilinir. Bunun nedeni suda görünmesidir. 10 gün önce yine aynı bölgede bir şahıs görüldü. Tam olarak Midilli Adası civarındaydı. Bire bir birey olabileceğini düşünüyoruz. Bu balık türü aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci köpekbalığıdır. Sularımızda bulunan en büyük köpekbalığı türü. Yakalanan kalabalık erkek birey. 1,5 ton ağırlığında olduğunu varsayıyoruz. Gerekli ölçümler yapılacaktır. Bilimsel çalışmalar yapacağız. Korunan bir çeşittir ve yakalanması kesinlikle yasaktır. Yanlışlıkla balıkçılar tarafından yakalandı. Rastgele bir niyet yoktur. Balıkçılar istemeden yasal ağ araçlarıyla yakaladı. Biz gittiğimizde balıklar ölü ve iskeledeydi. Bu balığın korunması ile ilgili bir makale yayınlanacak. Yaz sonunda balıkların müzemizdeki stantlara hazır hale geleceğini söyledi.