Prim borcu olan EYT’lileri de ilgilendiriyor: Son başvuru tarihi açıklandı
İlgili milyonlar konfigürasyon Düzenlemeden yararlanmak için başvuru süresi 3 Temmuz’da sona erdi. 265,4 milyar liralık toplam borcu ödemek için yaklaşık 4,5 milyon kişi başvurdu.
Yeniden yapılandırılan borçların peşin ödeme süresi yarın sona eriyor. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile birinci taksit ödeme süresi uzatıldığı için birinci ve ikinci taksitler aynı dönemde ödenecektir.
3 Temmuz’da sona erdi
Milyonları ilgilendiren yeniden yapılandırma düzenlemesinden yararlanmak için başvuru süresi 3 Temmuz’da sona erdi. 265,4 milyar liralık toplam borcu ödemek için yaklaşık 4,5 milyon kişi başvurdu.
Yeniden yapılandırılan borçların peşin ödeme süresi yarın sona eriyor. 1. taksitin son ödeme süresi Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatıldığından 1. ve 2. taksitler aynı anda ödenecektir.
Ödemeler nasıl yapılacak?
Yapılandırılmış borçlar tercihe göre 48 aya kadar taksitlendirilebilir, nakit veya aylık olarak ödenebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi “www.gib.gov.tr”İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Portable uygulaması üzerinden elektronik ortamda ödeme yapmak mümkündür.
Banka ve kredi kartlarından veya anlaşmalı bankaların banka hesaplarından, yurt dışında faaliyet gösteren bankalara bağlı kartlardan, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı gibi alternatif ödeme kanallarından ve taşınabilir bankacılıktan, vergi dairesi kasiyerlerinden veya PTT şubelerinden para yatırılabilir.
Prim borcu olanlar da faydalanabilir
SGK’ya sosyal sigorta primi, isteğe bağlı sigorta borcu olanlar, Bağ-Kur kapsamında olanlar ve primlerini kendileri ödeyenler de yapılandırmadan yararlanabiliyor.
Böylece EYT üyesi olduğu halde prim borcu veya eksik gün sayısı nedeniyle emeklilik yaşı şartından yararlanamayanlar yeniden yapılandırma kolaylığından yararlanarak emekliliğe hak kazanabilecek.
Yeniden yapılandırılan borçlarını peşin ödeyenlerin enflasyon farkının yüzde 90’ı siliniyor. EYT’den yararlanmak isteyen isteğe bağlı sigortalılar yeniden yapılandırma uygulamasından kaçınmak için ilk taksiti ödemek zorundadır.
2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu öncesinde SSK’lı olanlar da isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyordu.
Bu yasadan sonra sadece Bağ-Kur üyeleri isteğe bağlı sigorta yaptırabilecek. Buna göre, 1 Mayıs 2003-30 Eylül 2008 tarihleri arasında, isteğe bağlı sigortalılığı devam edenlerden 30 Eylül 2008 tarihine kadar ödenecek hizmet sürelerine ilişkin prim borçları yeniden yapılandırılabilecek.
12 ay içinde ödenmesi gerekiyor
2008 yılından sonra isteğe bağlı sigortası olanlar 12 ay içinde primlerini ödemek zorundadır. Bu süre içinde prim ödenmezse geçen süreler sigortalı sayılmaz.
Kamuda kısmi süreli çalışma olarak bilinen kısmi süreli çalışanların, normalde primlerini aynı ay içinde tamamlamaları gerekmektedir. Ay içerisinde eksik günlerini isteğe bağlı olarak yatırabilirler.
Bu şekilde yapılan isteğe bağlı sigorta primleri SSK kapsamında karşılanmaktadır. 12 ay kuralına göre başvurmaları halinde son bir yılda ödenmemiş primlerini yeniden yapılandırma hakkından yararlanabilirler.
1 Mart 2011 tarihinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesi ile ayda on günden az çalışanlar ile ticari taksi, minibüs vb. toplu taşıma araçlarında çalışanlar, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren kendi sigorta primlerini ödemektedir.
Bu kapsamda, sigortası sona erenler, 1 Mart 2011 – 31 Aralık 2022 döneminde tahakkuk etmiş ancak ödenmemiş sigorta primlerini ödeyebilecek.
Yaklaşık 141 milyar liralık borç yeniden yapılandırıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 milyon 650 bin vatandaşın 140 milyar 922 milyon TL’lik borcunu yapılandırmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurduğunu açıkladı.
Bakan Işıkhan, bu kapsamda 8 milyar 20 milyon lira toplandığını belirterek, “Borçlar aylık 12, 18, 24, 36 ve 48 taksitle ödenebilir”söz konusu.