Şehir hastaneleri depremin sağlık yükünü omuzlamak için seferber oldu
Kovid-19 salgınıyla birlikte Türkiye’nin şifa merkezi haline gelen şehir hastaneleri, şimdi de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce afetzedenin yaralarının sarılmasında önemli rol oynuyor.
2019 yılı sonunda başlayan ve geçen yıla kadar devam eden Kovid-19 salgını ile Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren şehir hastaneleri çabanın merkez üssü oldu.
Kahramanmaraş’ta 11 ili etkileyen depremlerin ardından sayısı 20’ye ulaşan hastaneler, yaralıların tedavisinde kritik rol oynadı. Sahip oldukları helikopter pistleri sayesinde özellikle yaralıların bölgedeki şehir hastanelerine ulaşımı hızlı bir şekilde gerçekleştirildi.
Depremzedelerin büyük bölümü Adana, Mersin, Elazığ, Konya ve Kayseri başta olmak üzere çevre illerdeki şehir hastanelerinde tedavi altına alınırken, çok sayıda yaralı Türk Silahlı Kuvvetleri Başkanlığına bağlı uçak ve helikopterlerle Ankara ve İstanbul’daki söz konusu hastanelere sevk edildi. Kuvvetler (TSK), Sağlık Bakanlığı.
Bu şehir hastanelerinde depremden sonraki 10 gün içinde yaklaşık 20 bin yaralı depremzede tedavi altına alındı.
Ankara’daki şehir hastanelerinde 4 bin 289 depremzedeye sağlık hizmeti verildi
Ankara şehir hastanelerinde 4.289 depremzedeye sağlık hizmeti verildi. Sağlık hizmetlerinin 3 bin 64 adedi Ankara Etlik’te, 1225 adedi ise Ankara Bilkent Şehir Hastanelerinde verildi. Bu iki şehir hastanesinde 335’i yoğun bakımda, 789’u serviste olmak üzere toplam 1124 hastanın tedavisi sürüyor.
Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve askeri uçaklarla deprem bölgesinden başkente toplam 795 hasta getirildi. Bu hastalardan 379’u Ankara Etlik Kent Hastanesi’nde, 270’i Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde ve 146’sı ildeki diğer hastanelerde tedavi altına alındı. Servisteki depremzedelerin yüzde 66’sı, yoğun bakım servisindekilerin ise yüzde 71’i Ankara Etlik ve Ankara Bilkent Şehir Hastanelerinde.
Ambulansla başkente getirilen hastaların yüzde 82’si Ankara Etlik ve Ankara Bilkent Şehir Hastanelerinde tedavi görüyor.
Bu dönemde 1120 depremzede ameliyat edildi. Ameliyatların yüzde 60’ı şehir hastanelerinde yapıldı.
İstanbul’da 4 şehir hastanesinde 1693 depremzedeye sağlık hizmeti verildi
İstanbul’da bugüne kadar 1693 depremzede şehir hastanelerinde tedavi altına alındı.
971 yaralı depremzedelere sağlık hizmeti Başakşehir Çam ve Sakura, 460 yaralı Kartal Dr. Lütfi Kırdar, 154 yaralı, Göztepe Prof.Dr. Süleyman Yalçın, 108 yaralı Prof.Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanelerinde verildi.
Çocuk, hamile ve erişkin hasta kümelerinin olağan servis veya yoğun bakım ünitelerinde tedavi edildiği hastanelerde tedavi süreci genel cerrahi, plastik cerrahi, nefroloji, ortopedi, dahiliye gibi birçok birimden doktorlar tarafından multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmektedir. ve ağır bakım. Psikolog ve psikiyatristler de depremzedelere destek veriyor.
Mersin Şehir Hastanesi 5 bin 300 depremzedeye sağlık hizmeti verdi
Mersin Şehir Hastanesi’nde depremin ilk anından itibaren hastane afet planı devreye alındı. Hastanenin teknik altyapısı ve donanımı sayesinde yatak kapasitesi ikiye katlandı. Depremin ertesi günü 1850 yatak kapasitesine ulaşan hastanede toplam 5 bin 300 depremzedeye sağlık hizmeti verildi. 550 hasta ameliyat edilirken, sarsıntıda göçükten çıkan veya bölgeden gelen 54 hamile hastanede doğum yaptı. Tedavi edilen hastaların 4 bin 400’ü taburcu edildi.
Mersin Şehir Hastanesi’nde normalde 8 saat vardiyalı olarak çalışan hiperbarik oksijen tedavi ünitesi 24 saat hizmet vermeye başladı.
Helikopter pisti nedeniyle 20 hasta hava yolu ile hastaneye sevk edildi.
Adana Şehir Hastanesi de beyin sarsıntısı sonucu yaralananların tedavisinde aktif rol alıyor. Deprem bölgesinden yaralılar helikopterle hastaneye sevk edilirken, ilk günden bu yana 4 binden fazla yaralı hastanede tedavi altına alındı.
Kayseri Şehir Hastanesi’nde depremzede çocuklara özel etkinlik
Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenen 1910 yaralı Kayseri Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Bu hastaların 27’si uçakla getirildi. Geri kalanların büyük çoğunluğu devlet eliyle buraya getirildi.
Kayseri Şehir Hastanesi’nde depremzedelerin 1310’u yetişkin, 600’ü çocuk. Hastanede 450 yaralıya yaklaşık 800 cerrahi müdahale yapıldı, 1432 hasta tedavilerinin ardından taburcu edildi.
6 bin 600 işçinin görev yaptığı Kayseri Şehir Hastanesi’nde, afetzedelerin tedavisinin yanı sıra beyin sarsıntısı geçiren çocuklar için de etkinlikler düzenlendi. Çocuk psikiyatristleri, çocuk gelişimi uzmanları, sosyal hizmet uzmanları ve psikologların görev aldığı bu etkinliklerle depremzedelerin moral ve motivasyonlarının artırılması hedeflendi.
Elazığ ve Konya Şehir Hastanelerinde 2 bine yakın depremzede tedavi altına alındı.
Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası başta Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Hatay ve Kahramanmaraş’tan hasta kabul edildi.
Çevre illere de personel ve tıbbi ekipman desteğinin verildiği Elazığ Şehir Hastanesi’nde ameliyat ekipleri 24 saat hizmet verdi. Yaralanan 600 kişiden yaklaşık 100’ü acil bir durumda ameliyat edildi.
Konya Şehir Hastanesi’nde 1237 depremzede tedavi altına alınırken, yaralılardan 50’si ameliyata alındı. Ayrıca Konya Şehir Hastanesi’ne başvuran depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için terlik, ayakkabı, çorap, giysi, bebek malzemeleri ve kişisel temizlik ürünlerinin bulunduğu ‘iyilik marketi’ kuruldu.
Şehir hastaneleri depreme dayanıklı inşa ediliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapımına başlanan şehir hastanelerinin sayısı 20’ye ulaştı. İstanbul’da 4, Ankara’da 2 şehir hastanesi her gün binlerce hastaya hizmet veriyor.
Adana, Bursa, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Isparta, Tekirdağ, Manisa, Yozgat, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin ve Balıkesir’de de şehir hastaneleri bulunmaktadır. Antalya, Aydın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, Kocaeli, Kütahya, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Gaziantep’te 13 şehir hastanesinin inşaatı devam ederken, İstanbul Sancaktepe ve Rize Şehir Hastanelerinin projelendirme çalışmaları devam ediyor.
Türkiye’de faaliyet gösteren ve üretimine devam eden şehir hastaneleri depreme karşı sağlam inşa ediliyor. Hastanelerde kullanılan ve sarsıntı etkilerinin neredeyse hiç hissedilmemesini sağlayan en değerli teknolojilerden biri de “sismik izolatörler”dir.
Binaların zemin katlarındaki kolonlara yerleştirilen sismik titreşim izolatörleri sayesinde sarsıntı yükü binanın üst kısmına etki etmez veya çok az etkiler. Yay sistemi ile sarsıntı esnasında bina zeminden ayrılır ve bu sayede bina zemindeki tüm hareketi hissetmez. İzolatör, kat hareketinin kontrollü bir şekilde binaya aktarılmasını sağlar.